Friday 24 May 2013

Den Urbane Fåraherden



På en parkbänk i Parque São Lourenço i norra delarna av Curitiba, 3-miljonersmetropolen i södra Brasilien, sitter Salvadore Mashado do Santos och njuter av eftermiddagssolen. Han är klädd i samma gröna byxor som alla parkarbetare bär, en vit t-shirt, en otvättad svart keps och på bänken bredvid honom ligger en halvmeterlång trästav. Han ser ut som en helt vanlig anställd i en av Curitibas många parker, men har ett väldigt annorlunda jobb. Varje morgon går han upp tidigt och promenerar de 2 km till parken. Väl där tar han sin halvmeterlånga trästav – och släpper ut fåren!

Metropolen Curitiba satte sig redan för 30 år sedan på den internationella miljökartan med sina parker och sin revolutionerande kollektivtrafik. Idag har staden mer grönt och fler parker än någon annan stad i landet – över 50 kvadratmeter per invånare, över 4 gånger Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer. Uppskattningar räknar med att ungefär en femtedel av stadens totala yta består av gröna områden. Alla de parker betyder mycket gräs att klippa, och det här är fåren kommer in i bilden. Staden har hela tiden jobbat efter en begränsad budget och letat miljövänliga, smarta lösningar på samhällsproblem som samtidigt genererar eller sparar pengar. Det visade sig betydligt billigare att hålla parkerna med får än att köpa gräsklippare. Idag betyder det att flera av Curitibas största parker har ett varierande antal får som permanenta invånare.
- Det är också mycket trevligare att titta på får än att höra oljudet från en gräsklippare, säger Salvadore som om det vore den mest självklara sak i världen.

I över 27 år har Salvadore jobbat för kommunen och tagit hand om får i samma park. Han tycker att det är ett underbart jobb och pekar på omgivningen, sjön och träden. Att gå runt i det gröna är det bästa han vet, berättar han. 
- Jag får betalt för att njuta av parken hela dagarna och se till att fåren äter gräset – men det gör de ju själva, lägger han skämtsamt till och ler sitt breda leende. Han måste även hålla ett öga på dem, så att de inte hoppar i vattnet eller plötsligt vill gå någon annanstans. Då får jag använda trästaven att hämta in dem eller samla dem, berättar han.

Jaime Lerner, den karismatiske stadsplanerare som under flera perioder från 1970-talet var stadens borgmästare, var också bland dem som satte igång Curitibas förvandling. En av de många citat han ofta använder i samtal med media, i föreläsningar eller i stadsplanering runtom i världen har blivit synonymt med Curitiba hittat lösningar på sina problem;
“Det finns många människor som är specialister på att bevisa att någonting inte är möjligt. Vad jag försöker förklara för dem när jag besöker andra städer är att det tar samma energi att säga varför någonting inte kan göras, som att hitta ett sätt att göra det på.”

Parkerna, de breda gågatorna och den smarta kollektivtrafiken är också omtyckta. Varje dag spenderar ungefär 85% av stadens invånare tid i någon av de 30-tal parker som nu finns inom stadsgränserna. 99% av befolkningen svarar att de inte kunde tänka sig bo i någon annanstans, en sensationellt hög siffra även för Brasilien. 
- Vi har folk som jobbar, tränar, studerar eller bara kopplar av i parkerna, berättar Salvadore och pekar ivrigt ut de bästa platserna för att njuta av vädret och var utsikten över sjön är som mäktigast. Här kommer människor från hela Brasilien för att besöka våra parker, berättar han stolt. Från Rio de Jainero, Amazonas, Argentina, från USA och till och med Kina, säger han.

När kvällen lägger sig över parken och belysningen längs springlederna går igång har Salvadore redan gått hem. På eftermiddagen, runt 16-17 tar han in fåren i det stora hus på kullen de använder får att husera djuren under natten. 
- De känner mig så väl att jag knappt behöver göra någonting, säger han stolt, jag bara går efter dem så vandrar de upp själva.  

No comments:

Post a Comment