Sunday, 24 March 2013

Earth Hour och siffrorna

Efter en kväll med Greenpeace, manifestation och tända ljus för kampanjen Earth Hour på torget Sotomayor i Valparaíso, tänkte jag räkna lite.


Största fokuset för Earth Hour är att uppmana våra ledare att tiden för klimatfrågan går och att någonting måste göras. Det är det viktigaste och det ska vi inte glömma.
Sen uppmanar vi alla att släcka sina lampor och sin el mellan 20.30-21.30 lördag kväll den dag kampanjen är. Någonstans läste jag att 5 miljoner människor i Sverige tänker släcka sina lampor. Intressant.
Så, i ett genomsnittligt av Sveriges 4,6 miljoner hushåll bor ca 2 personer och de förbrukar under ett år i snitt 3000 kWh hushållsel (8,2 kWh per dag), varav uppåt en fjärdedel går till belysning. Vi avrundar lite och säger 2kWh per dag. Uppskattade siffror då konsumtion ändras kraftigt över året och under dygnets timmar. Vi säger 2 kWh i alla fall.

Under Earth Hour, 1/24 av dygnets timmar, vi räknar till och med 1/12 eftersom belysning används ungefär halva dygnet. 1/12 av 2kWh = 0,167 kWh. Om hälften av Sveriges hushåll nu släcker sina lampor, innebär det 0,167 kWh x 2,3 miljoner hushåll = 384 100 kWh = 384,1 MWh. Elektricitet motsvarande vad en genomsnittlig ishall använder på en vecka. Patetiskt, egentligen.

Trots det rapporterade Vattenfall att de märkt en liten minskning i sina nät, enligt DN. Förhoppning, kanske. Som sagt är kampanjen för att uppmärksamma och engagera, inte för att spara el. Några Centerpartister var häromåret inne på någonting liknande; Earth Hour räddar inte klimatet, utan kan tvärtom vara kontraproduktivt när svensken tycker sig varit duktig och släckt lampan en hel timme!
Earth Hour i all ära, det är fint och vackert, men se till att det gör rejäl skillnad i din vardag. Bra, då ser jag fram emot morgondagen när alla ska rädda världen!

No comments:

Post a Comment