Saturday, 25 May 2013

En rofylld plats bland Gröna Berg





I den friska bergsluften högt upp bland de grönklädda bergen bryts tystnaden bara av klockan som regelbundet slår och de få insekter som ibland surrar förbi. Bortsett från solens varma strålar, de svaga vindpustar som ibland drar förbi och de fåtal turister som går omkring på området, är det alldeles stilla.

Här, med en fantastisk utsikt över en av många gröna dalar i Serra Gaúcha, i nordöstra delen av den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul, ligger ett större buddhistiskt tempel. Undanskymt från världen gör området inget göra större väsen av sig, och de 10 meter höga, färggranna statyer av Buddha blandas med stora vita byggnader. De är utsmyckade med bruna fonder upp- och nedtill, gula takknockar och asiatiskt formade tak i guld. Templet är det första tibetanska tempel i Sydamerika och på området finns ett tjugotal hus där församlingen av utövare bor under sin vistelse här. Några har vigt sina liv åt templet och bor här i treårsperioder helt utan kontakt med omvärlden, medan andra kommer för att stanna en kortare period och uppleva vardagen i templet. Varje morgon vid soluppgången samlas utövarna i det stora lilafärgade templet, i en sal i mörkt trä där de intar sina positioner längs långa bänkrader på golven. På väggarna sitter bilder av buddhistiska ikoner och längst fram vid en altar-liknande konstruktion finns en samling skrifter att använda. Varje kväll vid solnedgången upprepas processen.

Klockan som slår med jämna mellanrum kommer från de speciella bönesnurror, flera meter höga och utsmyckade med vackra färger och snirkliga texter. När bönesnurran gått ett varv, plingar en klocka och snurran fortsätter.

Sökandet efter balans i en så rogivande plats som detta kan inte bli bättre. Det kanske var därför grundare till detta buddhistiska tempel valde just denna plats. 


No comments:

Post a Comment