Friday, 24 May 2013

Flickan

Det svartprickiga trägolvet böljar som ett förlist skepp och gungar när någon går på det. Mot fönstret står ett litet ojämnt bort med tre omaka stolar kring sig. Här och var på golvet ligger diverse prylar, alltifrån kläder och böcker till väskor och en odiskad tallrik. Utsidan av huset är täckt med plåt som både skiftar i utseende och i färg. En svag doft av fimpade cigaretter sprider sig i rummet och de handfull stumpar som ligger övergivna i en askkopp ser onekligen skyldiga ut.


Den gråsvarta tjocktröja hon alltid bär hänger om axlarna och ansiktet är helt fokuserat på den lilla datorskärmen. Då och då bryts trafik-ljudet utifrån av ett och annat klickande. Hon sitter med benen i kors uppe i soffan och lutar sig fram sådär som gör ont i ryggen efter en liten stund. Det nyklippta svarta håret hänger ner över kinden och hon biter fundersamt på höger nagel.

Hon sätter det framåtlutade ansiktet mot handen när den inte planlöst pillar i det vackra håret. Plötsligt skakar hon på huvudet och drar upp luvan i en van rörelse, kliar sig på bröstet lite disträ och skriver kvickt något på tangentbordet. Det mest spännande som sker i hennes monotona hållning är ögonen som regelbundet blinkar eller ögonbrynen som stundtals drar ihop sig i oförstående eller förvånade miner.

Ibland lyser någon webbsida upp hennes ansikte och det blänker till en kort sekund innan rummets mörka bakgrund åter färgar det söta ansiktet till en mörkare nyans av ansiktsbeige. När de svarta pupillerna far över skärmens outtröttliga information lyser hon upp i en finurlig hållning och den bestämdhet som finns där bakom skymtas.

Överallt i lägenheten finns lite märkliga ting; en smal spegel med guldram som diagonalt hänger mellan fönsterkarmen och listen på andra sidan; ett svartvitt fotografi på en mörkhårig tjej vars ena bröst skymtas; några nersuttna fåtöljer i gult och brunt och två gamla soffor i samma stil; en upphöjd tröskel precis vid spisen och ett rum fullt av böcker.

I sitt sökande märker inte flickan särskilt mycket av sin omgivning. De märkliga ting i lägenheten är hennes vardag, fåtöljerna hennes tillflykt. Söt och glänsande mystisk.

No comments:

Post a Comment