Wednesday, 29 May 2013

Mannen vars sken bedrar

Vid första anblick ser han ut som en vanlig affärsman. Välpolerade svarta skor, kostymbyxor och helvit skjorta. Med sin high-tech surfplatta framför sig är bilden fulländad. Hans enkla men professionella glasögon och Blackberryn i handen gör hela bilden nästan löjlig. På sättet bredvid står en svar axelväska och förmodligen döljs en dator däri. Välbetald internationell advokat och med sin högljutt klingande amerikanska dialekt drar han till sig blickar från omgivningen.


Men skenet bedrar. Han ser lite för bra ut och vid närmare undersökning sticker en bibel fram ut den förmodade datorväskan. Den renrakade medelålders mannen pratar om religion med sin identiskt klädde kompanjon mittemot. Livets Ord? Jehovas? Mormon? De är båda främmande för denna jord. Med jämna mellanrum utbrister de förvånade och med beundran i rösterna hur vacker naturen är, anmärker storleken på Varbergs villor och ler stort år den halländska kusten.

Dessa märkliga främmande är besynnerliga, och frågan om vilka de är inte mindre förvirrande. De är på tok för gamla för mormonernas 2-åriga missionstjänst. Livets Ord brukar inte vara välklädda... De är för professionellt klädda för nöjesresor - predikan, må tro? I det religiösas tjänst?

Läskigt, på samma gång som det är fångande. Vad gör nyfikna amerikanska sektmedlemmar på ett tåg i Sverige?

Vid en närmare beskådan uppenbaras att mannens kostymbyxor är kritstrecksrandiga, den andre bär mörkblåa, och ett par mindre polerade skor. När den första rotar i sin väska efter något faller glasögonen ner över den uppblåsta näsan. Den andre ser ut över den halländska landsbygdens gröna ängar och de många vindkraftverken. Den andre mannen berättar skämtsamt om en vän till honom som var MOT KÄRNKRAFT! Haha, vilken tönt, skämtar han. Han berättar om vindkraften och hur den är energieffektiv, hur materialen och stålet för att bygga verket kräver mer energi än vad det ger tillbaka i energi.

Den stora stämpeln med de illröda bokstäverna F-E-L studsar fram ur ingenstans. 7 månader, rapporterar Svensk Vindkraft och den stackars mannens trovärdighet sjunker snabbare än Titanic.

No comments:

Post a Comment