Monday, 2 September 2013

Knäppa kommentarer och sarkasm i tv - Vilken kväll!

Ikväll åt jag middag med tv:n igång i bakgrunden. Sändningar från Aktuellt rapporterade att Alliansen nu föreslog en skattesänkning för pensionärer, större än tidigare utlovat. En debatt var då upplagd med Göran Hägglund som försvarare av förslaget och Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Magdalena Andersson som kritiker.


Vad som chockade mig under den här 5 minuter långa debatten var flera saker.

Först säger Göran Hägglund att

 "Skatteskillnaden är inte ett självändamål i sig" 

... och lade till någonting om att "skatteklyftan" mellan arbetstagare och pensionärer ska minskas. För det första är det rakt ut fel, eftersom vårt land behöver incitament för att folk arbetar längre och inte går i pension tidigare än vad som är brukligt. En titt på befolkningspyramiden för vårt land borde vara tillräckligt för att svara på den frågan. Här hittar ni den.

För det andra går det tvärt emot vad Alliansen pratat om de senaste åren. Arbetslinjen, arbete framför bidrag, det ska gynna sig att arbeta, eventuellt successivt höjd pensionsålder. Och så vidare, och så vidare. Alla har vi hört det. Så varför försöker Göran Hägglund nu försvara sig med att det inte är ett självändamål att landet som helhet jobbar istället för att försörjas av dem som jobbar?

Några meningsutbyten senare påstod Magdalena Andersson som kritik mot Alliansens eventuella "sjätte, sjunde, åttonde, nionde jobbskatteavdrag" att skillnaden i skatt mellan pensionärer och arbetstagare då blir "oändligt stor".

Nej, nej, nej och nej. Nej. Någonting så absolut som en skatteskillnad KAN inte bli oändligt stor. Fråga närmsta fysiker, matematiker, matematiklärare eller vem du vill. Den KAN inte bli oändligt stor. Den kan bli stor, jättestor, superstor, mycket större än idag men inte oändligt stor. Herregud.

De här två personerna företräder alltså det största respektive minsta partierna i vår riksdag. Hur är det möjligt?

Direkt efter debatten hölls sedan en intervju med ansvarig för Stockholmspolisens insatser vid Obama-besöket, och programledaren var på allvar sarkastisk mot honom. Den intervjuade förklarar varför alla påfarter på motorvägen mellan Arlanda och Stockholm är avstängda när presidenten ska färdas där och säger att det är av säkerhetsskäl. Då svarar programledaren sarkastiskt: "Inte tänkt på helikopter, eller?"
Aldrig hört på Aktuellt förut.

Woah. Vilken kväll! Två fullständigt korkade uttalanden och en sarkastisk programledare på statlig tv. Jadå. Underbar glädje!

No comments:

Post a Comment